Гарбузовий пиріг – культовий американський десерт. Його їдять і в будень, і на свято. На столі у День Подяки він є обов’язковою стравою, як у нас салат олів’є на Новий рік.
Цей пиріг прийдеться до смаку тим, хто полюбляє контрасти: суха, дещо солонувата розсипчаста скоринка поєднується у ньому з ніжною вологою солодкою серединкою.
Основа для американських пирогів дуже тонка, виготовляється зі звичайного пісочного тіста. Начинки багато, вона насичена ароматними спеціями: корицею, мускатним горіхом, імбиром, ваніллю, кардамоном… Справжній смак осені.

 

Для тіста:
300 г борошна;
1 ст. л. цукру;
0,5 ч. л. солі;
125 г вершкового масла;
125 г маргарину.

Для начинки:
400 г гарбузи;
100 г цукру;
50 г вершкового масла;
1 ч. л. кориці;
1 пакетик ваніліну;
по дрібці мускатного горіха, імбиру, кардамону;
2 яйця.

Класичною для американського пирога є кругла форма з товстими стінками, діаметром 23 см, висотою 5–6 см. Але форма на смак не впливає J

Тісто:
Борошно просійте, додайте цукор та сіль.
Масло та маргарин подрібніть ножем, перемішайте з борошном.
Доливайте воду у суміш по столовій ложці до потрібної консистенції. Замісіть тісто. Правильно приготоване пісочне тісто не повинно приставати до рук.
Покладіть готове тісто в холодильник на 1 год.

Тим часом приготуйте начинку:
Гарбуз натріть на тертку.
У глибокій пательні розтопіть масло, викладіть гарбузу, додайте цукор та спеції. Перемішайте і тушкуйте, поки гарбуз не стане м’яким. Не забувайте перемішувати час від часу.
У блендері збийте яйця, додайте охолоджену гарбузову суміш. Збивайте разом до однорідної маси.
Розділіть тісто на дві частини: 2/3 тіста розкачайте і викладіть у форму на дно і бортики; менша частина залишається для «кришечки» пирога.
Залийте начинку в основу.
Зверху закрийте пиріг другою частиною тіста. Підрівняйте краї тіста і заліпіть їх по периметру. Кришечку наколіть виделкою в кількох місцях, щоб мала куди виходити пара.
Випікайте пиріг у заздалегідь розігрітій духовці приблизно годину.
Охолодіть пиріг. Подавайте зі збитими вершками, які дуже добре відтіняють смак гарбузи і спецій.
Смачного!

×